Весняно-літня пора найбільш сприятлива для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.
Крім того, влітку більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.
Джерелом інфекції при гострих кишкових захворюваннях може бути як хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, “стертій” формі), так і бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє). Бактеріоносіями можуть бути особи, які перенесли хворобу, так і ті, які не хворіли нею раніше.
З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворіти дизентерією, холерою, гострими кишковими інфекціями, гастроентероколітом, сальмонельозом. Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот – як правило, при вживанні забруднених харчових продуктів, води, з нечистими руками і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Хвороботворні мікроби, віруси, їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури не потрібно займайтися самолікуванням.
Виділяючись з кишківника хворого з випорожненнями і сечею, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище: у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку. Збудники порівняно довго виживають поза організмом людини. Найбільший ризик зараження дітей дошкільного віку.
Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену воду – хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і більше жити і розмножуватися у воді;
- купатися тільки в спеціально відведених місцях;
- під час заміських прогулянок мати з собою достатній індивідуальний запас питної води та не брати з собою продукти, що швидко псуються;
- воду для пиття, приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- молоко (як сире, так і пастеризоване бутильоване) обов’язково кип’ятити;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
- для обробки різних видів продуктів використовувати окремі дошки;
- не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
- м’ясо піддавати достатній термічній обробці;
- мити руки з милом, особливо перед їдою і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, відвідування туалету;
- всі харчові продукти оберігати від комах;
- харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
Пам’ятайте: хворобу легше попередити , ніж лікувати !!!